thuiswonen

Op kamers te duur, jongeren blijven thuiswonen

Jongeren blijven langer thuis wonen en gaan later op kamers. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag 2 januari 2017 is verschenen.

Geen gift maar lening

Uit de verhuiscijfers van de maanden juli tot en met oktober blijkt dat vooral de 19-jarigen honkvast zijn. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 7 procent ten opzichte van 2015. Volgens het CBS zette de daling in het studiejaar 2014/’15 al in, toen het nieuwe studiefinancieringsstelsel werd ingevoerd, waardoor de basisbeurs niet langer een gift is, maar een lening.

Utrecht grootste daling

Vooral vanaf de Veluwe daalt het aantal jongeren dat op kamers gaat. In die regio vertrokken slechts 1904 jongeren, tegen 2242 een jaar eerder. Qua universiteitssteden laat Utrecht de grootste daling te zien. Er verhuisden ruim 700 jongeren minder naar Utrecht dan in dezelfde periode van 2015. Alleen naar Eindhoven en Leiden verhuisden weer iets meer nieuwe jongeren dan in 2015.

Rijkeluiskindjes

Veel jongeren zouden het met de nieuwe regelingen te duur vinden om op zichzelf te gaan wonen. Voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Studentensteden mogen geen bolwerken van rijkeluiskindjes worden. Uit huis gaan moet voor elke student mogelijk zijn en niet voorbehouden blijven aan diegenen waarvan de ouders een dikke portemonnee hebben.”

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Meneer Sinnige is toch wel bekend met de “insteek” van het Rutte kabinet?