Duur 03:32
Gepubliceerd op 10 maart 2017

Kan iemand met dementie nog wel stemmen?

Het is een moeilijk dilemma, mensen met dementie krijgen gewoon een stembiljet opgestuurd en mogen dus stemmen. Dit kan erg moeilijk zijn voor mensen uit de nabije omgeving, want moet hierin meegegaan worden? In Hallo Nederland vertelt mantelzorger Marjolijn Bruurs over haar persoonlijke ervaringen hiermee met haar vader Jan Bruurs.

Ruzie

Zo’n 260.000 mensen met dementie hebben een stembiljet ontvangen. Ook Marjolijns vader Jan wil graag stemmen. Hij woont nog zelfstandig en is trots dat hij mag stemmen. Marjolijn merkt echter aan alles dat hij geen idee heeft waar de verkiezingen over gaan en op wie hij moet stemmen. Gesprekken erover eindigen in ruzie. Marjolijn deelde haar verhaal op sociale media en kreeg enorm veel reacties. Niet alleen van mantelzorgers van dementerenden, ook van ouders van mensen met een verstandelijke beperking. Veel mensen lopen tegen hetzelfde aan en herkennen haar verhaal, maar wat is wijsheid?

Machtigen

Iemand met dementie mag een andere persoon machtigen om te stemmen. Diegene moet wel nog in staat zijn om zijn of haar wil kenbaar te maken en moet een handtekening kunnen zetten. De gemachtigde moet vervolgens via de wil van de persoon met dementie stemmen. In het geval van Marjolijn is dit geen optie, want haar vader wil zelf stemmen.

Stemrecht

Volgens Alzheimer Nederland staat voorop dat niemand het stemrecht ontzegd mag worden. Een dementerende persoon kan wel gevraagd worden of stemmen nog zin heeft, maar het stembiljet afpakken zou u nooit mogen doen. Zelfs als het ertoe leidt dat iemand lukraak een stem uitbrengt. Vaak kiezen naasten ervoor degene met dementie dan maar naar het stemhokje te begeleiden, zodat er toch zelf gestemd kan worden. Maar in het stemhokje zelf assisteren is niet toegestaan. Van de Kiesraad mag er alleen assistentie zijn bij het stemmen als degene lichamelijk beperkt is. En dus blijft het dilemma vooralsnog liggen bij de naasten van de dementerende persoon.

Dit onderwerp wordt besproken in Hallo Nederland van vrijdag 10 maart 2017, om 18.30 uur op NPO2.

(Bron: Alzheimer Nederland)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit probleem is werkelijk een dilemma, zeker in het beginstadium, als mensen nog zelfstandig wonen en de ziekte wordt ontkent of nog niet wordt onderkent. Mensen met een verdwijnend besef en verminderd geheugen, kunnen echt niet meer een keuze maken en hebben echt geen idee op wie ze moeten stemmen. … Ik denk dat we, die onbewuste stemmen van dementerenden, maar moeten accepteren. Er zijn nog miljoenen Nederlanders méér, die geen idee hebben op wie ze moeten stemmen en ook die onbewuste stemmen, moeten we accepteren. … Eigenlijk moeten we af van het “meer partij stelsel”, zoals we dat nu kennen in een (schijn)democratie. Er zijn ontzettend veel keuzemogelijkheden, in beloften, die onmiddellijk, na de verkiezingen niet waargemaakt worden. Politiek is verworden tot één grote leugen. … Er is een soort marktwerking gaande in het politiek stelsel: Veel te ingewikkeld en veel te veel keuze. En heel dat circus, zowel: landelijk, provinciaal, als ook gemeentelijk, dat alleen maar opgetuigd wordt, om het gepeupel te misleiden, kost handen vol geld, door al die figuranten, die in de politiek hun broodwinning zoeken. Niet alleen tijdens hun optreden, maar ook daarna, met een erebaantje of een levenslange uitkering. En niet allen zij, maar ook de ondersteunende figuranten, waarmee zij zich omringen, moeten betaald worden. Beter is een één mans (vrouw) partij stelsel, met een klein team, die voor de gehele bevolking verantwoordelijkheid draagt (in plaats van een deel van de bevolking, waarbij een ander deel benadeeld wordt). Dat is pas Democratie. … Dan hoeft er maar één persoon gekozen te worden, die verantwoording draagt en aflegt. … Bijkomend voordeel is, dat alle dementerenden, en minderbegaafde inwoners, niet zo gecompliceerd hoeven kiezen. …. Probleem opgelost…

Bekijk ook

Meer