Wat vertelt de sticker op groente en fruit u?

Veel groente en fruit is tegenwoordig voorzien van een sticker met daarop een cijfercode. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat die cijfers eigenlijk betekenen?

PLU-code

De cijfercode op groente en fruit is de zogenaamde PLU-code (Price Looking Up code) en is bedoeld om de prijs van het artikel aan te geven. De code biedt daarnaast ook interessante informatie over de teeltwijze van het product. Hij bestaat uit tenminste 4 cijfers. Het cijfer 4011 staat bijvoorbeeld voor een banaan, die op conventionele wijze geteeld is (met pesticiden). Producten die biologisch geteeld zijn krijgen het cijfer 9 ervoor. Biologisch geteelde bananen hebben dan bijvoorbeeld de code 94011.

Genetisch gemanipuleerd

Het cijfer 8 komt voor producten waaraan gesleuteld is, oftewel genetisch gemanipuleerd. De banaan krijgt in dit geval het cijfer 84011. In de praktijk schijnt er in het geval van genetisch gemanipuleerd fruit of groente niet altijd het cijfer 8 voor de 4-cijferige code gezet te worden. Wilt u er echt zeker van zijn dat u een biologisch geteeld product heeft, let dan op het cijfer 9.

  • Een code met 4 cijfers: dit stuk fruit of groente is op conventionele wijze (met bestrijdingsmiddelen) geteeld;
  • Een code met 5 cijfers, beginnend met een 8: dit stuk groente of fruit is genetisch gemanipuleerd;
  • Een code met 5 cijfers, beginnend met een 9: dit stuk groente of fruit is biologisch geteeld.

Sommige supermarkten hebben overigens hun eigen stickers met afwijkende codes voor de prijs erop en daaraan kunt u dus helaas niet zien op welke manier het artikel geteeld is.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Eigenlijk van de gekke, tóch? Dat er al decennia lang voedsel op de markt wordt gebracht met allerlei “toelaatbare” hoeveelheden rotzooi en dat wij als consumenten maar zo’n beetje lukraak kopen wat ons door verkooptechnieken is aangepraat. Het lijkt ook haast niet meer uit te bannen, onfatsoenlijk eten. Eigenlijk zouden veel voedselproducenten weer terug moeten naar eerlijk en heerlijk maar helaas…. Wel zijn er gelukkig stickers die ons moeten helpen een goede, gezonde hap te regelen. Een soort kieswijzer voor de supermarktklant? Het wachten is op de eerste, biologisch afbreekbare vlees, groente en fruitchip.
    Van meneer Heyn ontvangen wij als klant dan een apparaatje die zo’n chip kan lezen en die een video naar uw telefoon stuurt waardoor bij voorbeeld het leven van de door u aan te kopen kip van ei tot moment van aankoop is te zien.

    RABE says:

    Helaas hebben we geen zicht op de kwaliteit van onze voeding.
    Biologisch, te duur voor velen.
    Diervriendelijk, we moeten maar geloven wat er op het etiket staat. In leidingwater vinden we pesticiden en het regenwater is sterk vervuild.
    Pakjes en zakjes worden nog altijd vervuild met E621 of in letters mononatriumglutamaat of gistextract.
    We hebben het te lang toegestaan en daar moeten we nu voor boeten.

    Wie in Den Haag maakt zich er druk om???