suiker

Ruim helft etenswaren in supermarkt bevat suiker

Voor wie in de supermarkt voedsel zonder toegevoegde suiker wil kopen, is het zoeken geblazen. Aan meer dan de helft (56 procent) van alle etenswaren in de supermarkt wordt namelijk suiker toegevoegd. Bij de bewerkte voedingsmiddelen uit de fabriek, zoals kaas, geconserveerde vis, beleg en brood, is dit zelfs meer dan twee derde (69 procent). Dat blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

650 etenswaren getest

De organisatie heeft meer dan 650 voedingsproducten onderzocht van de 3 grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo en Lidl. “Het gaat niet alleen om de bekende suikerbommen als frisdrank en snoep maar ook aan producten als groenteconserven, maaltijdsalades, pindakaas, beschuit, gepaneerde vis, tomatenketchup en aardappelsalade wordt suiker toegevoegd”, constateert foodwatch.

Gezondheidsproblemen

De organisatie heeft eerder al vastgesteld dat aan bijna de helft van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. Een overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. In Nederland komen er wekelijks ruim 1000 mensen met suikerziekte bij.

e-mailactie

Volgens foodwatch komt er nagenoeg niets terecht van de toezeggingen van de voedingsindustrie om suiker, vet en zout in etenswaren te verminderen en daarom wordt actie gevoerd om de Nederlandse overheid aanzetten om het probleem aan te pakken. Nu ligt de verantwoordelijkheid nog bij de producenten van de producten zelf, maar die zelfregulering heeft tot nu toe niet tot verbeteringen geleid. Met een e-mailactie wordt de consument nu opgeroepen een bericht te sturen naar de minister van Volksgezondheid Edith Schippers om maatregelen te nemen.foo

(Bron: ANP, foodwatch)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Al eerder was op MAX iets te lezen over deze suikeroverdaad. Ik meen dat het er op neerkwam dat de minister de industrie en handel op hun eigen “verantwoordelijkheid” zou wijzen en dat was het dan. Eigenlijk denk ik dat Schippers zich geen zier van deze oproep of e-mailactiviteit zal aantrekken. En ik dénk het niet alleen. Eigenlijk ben ik daar wel van overtuigd.