cake

Dadel en walnotencake van Francis

Date & Walnut Loaf is een oud Australische cake die het aller lekkerst is met een flinke laag roomboter. Het is vergelijkbaar met ontbijtkoek. Oorspronkelijk komt de cake uit Groot-Brittannië, maar wordt over de hele wereld gegeten. De cake kunt u bakken in een cakevorm. De Australische variant wordt gemaakt in een cilindrische bakvorm, dan krijgt u ronde plakken.

Ingrediënten:

  • 225 gram lichtbruin basterdsuiker
  • 175 gram dadels grof gehakt
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 180 milliliter water
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 1 theelepel gember poeder
  • 1 ei (M) los geklopt
  • 25 gram walnoten grof gehakt

Bereidingswijze:

Als u de cake maakt in een gewoon bakblik:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 150 graden). Vet een cakeblik in bekleed ze met bakpapier.

Doe de suiker, dadels, boter, golden syrup en water in een pannetje en breng aan de kook op een laag vuur. Heeft het gekookt, neem het van het vuur en laat het afkoelen.

Zeef ondertussen de bloem, baking soda en gemberpoeder en voeg bij elkaar in een kom. Spatel vervolgens het ei, de walnoten en gezeefde ingrediënten door het dadel mengsel heen. Roer alles goed door elkaar.

Doe het mengsel in het cakeblik en bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar.  Laat de cakes ongeveer 15 minuten afkoelen. Haal ze dan uit de bakblikken en laat ze verder afkoelen op een rek.

Als u de cake maakt in de koker bakvorm (2 stuks) met deksel:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 150 graden). Vet de bakblikken in (inclusief deksel) en bekleed met bakpapier.

Doe de suiker, dadels, boter, golden syrup en water in een pannetje en breng aan de kook op een laag vuur. Heeft het gekookt, neem het van het vuur en laat het afkoelen.

Zeef ondertussen de bloem, baking soda en gemberpoeder en voeg bij elkaar in een kom. Spatel vervolgens het ei, de walnoten en gezeefde ingrediënten door het dadel mengsel heen. Roer alles goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over de 2 blikken en zet de deksels erop. Zet ze staand in de oven en bak ze in 40-45 minuten gaar. Laat ze met de deksel erop nog 15-20 minuten afkoelen. Haal ze uit de bakblikken en laat ze verder afkoelen op een rek.

Serveer plakjes cake met roomboter.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie