Duur 02:50
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Deel 3: Boontjes

Bonen kunt u heel goed zelf verbouwen. De meeste soorten groeien omhoog en moet u ondersteunen met stokken.

Wanneer zaait u bonen?

Bonen groeien goed in een warme omgeving. Zaai ze daarom vanaf half mei, als de nachtvorst uit de grond is. Als u ze gespreid zaait, kunt u tot in de herfst verse boontjes eten.

Waar zaait bonen?

Bonen laten stikstof in de grond achter. Daarom hoeft u de grond voor bonen niet extra te bemesten. Zaai boontjes nooit twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats, want dan zit er juist te veel stikstof in de bodem.

Hoe zaait u bonen?

Bij struikbonen en prinsessenbonen gaat u als volgt te werk:

  1. Trek een geultje in de grond
  2. Leg om de 8 cm 1 zaadje of om de 25 cm 3 zaadjes bij elkaar
  3. In zwarte grond zaait u de zaadjes 2 cm diep, in zandgrond 5 cm
  4. Schuif de grond over de bonen heen
  5. Houd tussen de rijen een afstand van 50 tot 60 cm aan

Hoe maakt u een klimspiraal?

Stambonen hebben geen steun nodig. Andere peulen/bonen hebben meestal steun nodig. Plaats daarom een klimspiraal of bamboetakken naast het plantje.

  1. Steek een bamboestok in de grond
  2. Draai ijzerdraad in een rondje van binnen naar buiten. Rol het als het ware op
  3. Steek het binnenste uiteinde van het ijzerdraad in de bamboestok en laat de rest van het ijzerdraad naar beneden kronkelen
  4. Zet de onderkant van het ijzerdraad vast in de grond.

Bij het tuincentrum kunt u bamboestokken in verschillende lengtes kopen. Steek er twee tegenover elkaar in de grond en bind de bovenkanten met een touw aan elkaar vast. Maak zo een rijtje bamboestokken en leg er een bamboestok dwars op.

Als u uw bonen heeft gezaaid en een klimspiraal heeft gemaakt, groeien de bonen vanzelf langs de stokken omhoog. Afhankelijk van wanneer u ze precies heeft gezaaid, kunt u vanaf half juli bonen oogsten. Om zoveel mogelijk boontjes te kunnen oogsten, moet u de boontjes regelmatig plukken, omdat dit de plant stimuleert om nieuwe bonen aan te maken. Eet de boontjes zo snel mogelijk na het oogsten, want de peulen drogen enkele uren nadat ze geplukt zijn uit.

In deel 4 zal Petra het met u hebben over het zaaien van diverse koolsoorten. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer