Veranderende smaak

We accepteren met zijn allen dat gehoor en zicht achteruit gaan bij het klimmen der jaren. Maar minder bekend is het dat ook onze smaak verandert en dat onze reuk achteruit gaat als we ouder worden. Dingen die we ooit lekker vonden, smaken ineens anders. Dat heeft dus niet altijd, zoals vaak gedacht wordt, te maken met het feit dat de groente, het vlees of de vis anders smaakt dan vroeger. Maar veel meer met het feit dat we smaken anders beleven. Of beter gezegd, geuren, want die vormen een groot deel van onze smaakervaring.

Ook bepaalde medicijnen of ziektes hebben invloed op onze smaak. De productie van speeksel wordt minder en bij sommigen neemt het vermogen tot kauwen af. Allemaal elementen die het genieten van eten in een ander daglicht stellen, maar ook het binnenkrijgen van de juiste voeding. Want behalve iets als minder lekker ervaren, heeft die veranderde smaak ook nog een ander bijeffect. In Amerika zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat ouderen een grotere hoeveelheid zout in een gerecht nodig hebben om de smaak te kunnen herkennen. Hetzelfde lijkt ook voor suiker op te gaan. Die uitkomst heeft invloed op gezondheidsadviezen van minder zout en suiker in de voeding. Want aan de ene kant is er het advies van minder zout en minder suiker en aan de andere kant heb je meer nodig om die smaak sowieso al te herkennen.

Over de veranderende smaak bij het ouder worden, is nog niet zo heel veel bekend. Wel weten we dat het aantal smaakpapillen al begint af te nemen tussen het 40e en 50e levensjaar bij vrouwen en pas 10 jaar later bij mannen. Het afnemen van het reukvermogen heeft naar het zich laat aanzien een nog groter effect, dan het kleiner worden van het aantal smaakpapillen. Geur kan namelijk smaakherinnering en trek oproepen. Hormonen kunnen daar verantwoordelijk voor zijn, het dunner worden van de slijmvliezen in de neus, maar waarschijnlijk ook het minder functioneren van de zenuwen die geur aan de hersenen doorgeven.

Eten lijkt dus meer op smaak te moeten worden gebracht om nog geproefd te kunnen worden. En dat is een belangrijk gegeven. Want als iets niet echt lekker smaakt, ga je er ook minder van eten. En juist dat lijkt dan weer een voorbode te zijn voor tekorten aan vitamines en mineralen uit voeding bij ouderen.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Puran says:

    Naar mijn mening worden de resultaten van smaak en geur (o.a.) opgeslagen in de hersenen en, net zoals gebeurtenissen worden onthouden. Later kan er dan iets gebeuren dat een associatie oproept. Volgens mij kan dat dan ook gebeuren als ons eten op dezelfde wijze wordt klaargemaakt als vroeger en er net zo leuk uitziet, zodat “het water in de mond loopt” als we het voorgeschoteld krijgen. Een eventueel tekort aan smaak hoeft niet persee met zout aangevuld te worden, gebruik van kruiden kan veel goed maken!

    peter64juitede says:

    gewoon helemaal stoppen met warm eten
    ik eet al jaren alleen brood met af en toe een kouwe gehakbal of een fricandel
    en ik ben ook nog steeds gezond
    dus die groente onzin ,
    mensen geloof het niet