valentijnsdag

Valentijn, dat was er vroeger toch niet?

Iets schrijven over Valentijnsdag?? (Redactie vraagt dat.) Iets zeggen over hoe leuk ik Valentijnsdag vind?? (Collega Tom Herlaar in z’n programma.) Ik zeg: Jongens hou op, ik heb helemaal niks met Valentijn, dat was er vroeger toch niet? Ik ben opgegroeid met Moederdag, Vaderdag, Kerst, Pasen en Sinterklaas en daar hield het mee op.

Rode hartjes

In 1973 gingen we met allemaal Veronicaleden met een grote Boeing van de KLM naar New York. (De Veronica Flight in Show) Hoog boven de Oceaan lieten we de mensen een polonaise lopen, de piloten keken rustig toe, een unieke reis, maar meer nog mijn eerste confrontatie met NEW York en Amerika en in de grote winkels die ik ademloos bezocht kwam ik overal die rode hartjes tegen. Wat was hier aan de hand? Ik liet het me uitleggen, Valentine’s Day en ik kocht servetjes met rode hartjes, mooie kaartjes en allerlei andere onzinnige en onnutte zaken met hartjes voor het thuisfront om dat te laten zien en dat was het, dacht ik. Niet dus.

Op m’n ouwe dag een kaart sturen

In de jaren daarna sloop het langzaam in ons systeem en anno 2017 is het al zover dat iedereen aanneemt dat je ‘er iets aan doet’. Nu komt het grote probleem, wat moet ik nu toch in hemelsnaam doen? Op m’n ouwe dag een kaart sturen naar een man die ik leuk vind? Verwacht ik kaartjes van iemand anders? Tom riep in zijn uitzending tegen z’n luisteraars: Kom laten we Tineke een kaart sturen, maar is dat nou echt de bedoeling? Dat is toch iets voor jonge mensen? En stel dat ik een kaart krijg van iemand. Paniek, paniek, wie stuur mij nou een kaart en waarom? Ik denk toch niet dat ik de enige ben van mijn generatie die niet weet wat hij nou aan moet met die Valentijnsdag.

Spannend

Oh ik kan me heel goed voorstellen dat als je in een tehuis zit en je groet elkaar alleen maar bij de lunch en het diner of de wekelijkse bingo avond, dat het dan heel spannend kan zijn als je ineens een rode roos krijgt vandaag, van wie? Ik weet zeker en jullie ook als je Hendrik Groen hebt gelezen, dat dat dan wekenlang het gesprek aan tafel is, van wie is die roos? Bombardementen worden uitgevoerd over de hele wereld, mensen verpauperen en verkleumen in kampen, iedereen maakt zich druk om Patricia Paay en Trump en wij vragen ons af: wat doen we met een kaart met een hartje en een rode roos? Lang leven Valentijn.

Geef een reactie

Reactie

    Ferwij says:

    Je hebt helemaal gelijk Tineke. Commercieel iets overgewaaid uit Amerika. Vertel mijn geliefden zelf wel dat ik van ze hou en niet alleen op Valentijnsdag. Hoef dat niet op facebook of met een kaart oid op 14/2 te doen. En ik ken ook mensen van jongere generatie die er zo over denken.