Te oud voor president?

Wat een gedoe over die longontsteking van Hillary Clinton! En wat een vreemde opvattingen over de relatie tussen leeftijd, gezondheid en capaciteiten.

Eerst over die longontsteking. Natuurlijk is een longontsteking soms heel ernstig, maar zoals bij veel kwalen varieert de ernst van de klachten enorm. Soms ontdekt de radioloog per toeval op een röntgenfoto een ontsteking waar iemand geheel geen last van heeft. De klachten variëren van helemaal geen of wat hoesten, tot binnen een dag doodziek zijn en zelfs overlijden.

De ernst van een ontsteking hangt af van twee dingen: de ziekmakende eigenschappen van de bacterie of het virus en de weerstand van de patiënt. Het virus van de Spaanse Griep was heel kwaadaardig en veroorzaakte aan het einde van de 1ste Wereldoorlog vaak een acute longontsteking waar miljoenen, vooral jonge mensen (soldaten) aan overleden. De pneumokok, de bacterie die vaak longontsteking veroorzaakt, kan binnen een paar dagen heel ziek maken, maar veel mensen zijn drager van deze bacterie zonder enige klacht.

De weerstand tegen infecties wordt tijdens het leven opgebouwd, door het doormaken van ontstekingen of door vaccinaties. Pasgeboren baby’s hebben nog weinig weerstand, waardoor ze bijvoorbeeld via een koortslip een hersenontsteking kunnen krijgen. Als je volwassen bent, is je weerstand op peil, maar dat wordt minder bij het ouder worden. Daarom kan het waterpokkenvirus dat je sinds je jeugd vaak bij je draagt op oudere leeftijd opnieuw uitbreken in de vorm van gordelroos.

De longontsteking van Hillary Clinton kan bevorderd zijn door de mindere weerstand door de leeftijd. Maar je weerstand kan ook verzwakt zijn door te weinig slaap, veel stress, een ongezonde voeding, roken, teveel alcohol of weinig bewegen. Of gewoon door een griepje. Mevrouw Clinton zal wel een druk leven hebben.

Wat zegt die longontsteking over haar verdere functioneren? Helemaal niets natuurlijk. Als je 68 jaar bent zoals zij, heb je nog een levensverwachting van gemiddeld 15-20 jaar. Al je functies nemen wat af na je 50ste, maar voor de president van de Verenigde Staten lijkt mij toch vooral je geestelijke vermogen van belang.

Piloten worden jaarlijks medisch gekeurd. Natuurlijk weet ik dat zoiets geen garantie biedt. Misschien is een psychiatrische keuring nog belangrijker, sinds de crash van de Airbus van Germanwings. Die werd zeer waarschijnlijk opzettelijk veroorzaakt door de depressieve 27-jarige Duitse co-piloot. Ik zou het wel geruststellend vinden als voor presidentskandidaten ook een dergelijke keuring verplicht werd gesteld. Openheid daarover zou goed zijn.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Parhesia says:

    Hillary Clinten ziet er uitstekend uit ook na haar longontsteking,gewoon doorgaan Hillary! Op het wereldtoneel van de politiek word veel gevergt van belangrijke persoonlijkheden,ze vergrijzen met de jaren.Maar het leven trekt z’n eigen spoor,er kan altijd wel iets gebeuren.Het word tegenswoordig een ziekelijke aangelegenheid in alles zekerheid te plannen,willen hebben/krijgen.
    En als je relatief gezond bent als regeringsleider/president,kan het zomaar gebeuren dat ze je overhoop schieten omdat rivalen/gekken je beleid afkeuren.Hillary is een gezonde kandidaat,terwijl de narcistische Tromp met zijn afwijkend gekef-men zou het ook als gestoord gedrag kunnen beoordelen-zich als gezond beoordeelt.

    Ps:In ons Nederland vertegenwoordigen enkele liefhebbers het.” LIBERALE KERKGENOOTSCHAP ” (Amerika-file) voorstanders v.h.neoliberalisme,..wel bekend in medialand.Die ons de veramerikanisering/verkiezingen al jaren lang door de strot duwen,wil maar zeggen,..het mag wat minder journalisten/programmamakers.Deze behoefte aan eigen pretprogramma’s presenteer ze binnen de privé muren.Onderzoek meer gedreven,minder terughoudend wat op Nederlandse bodem in donkerehoekjes v.d.Nederlandsepolitiek zich afspeelt,incl,verkiezingen.

    oosterwijck says:

    Te oud is niet het probleem. …. Te corrupt is wél het probleem. …. Clinton behoord tot de uitverkorenen, die ooit, lang geleden, de bijbel hebben geschreven. In die bijbel staan twee opvallende kernverhalen: De uitverkorenen werden door God aangewezen om de wereld te regeren. En ten tweede, ze zouden door God ingegeven zijn, terug te keren naar Israel, het land dat hen beloofd is door God. Inmiddels weten steeds meer mensen dat god niet bestaat, dus wordt duidelijk dat de z.g. uitverkorenen, bedriegers zijn. Ze hebben zelf een verzinsel opgeschreven in een boek, dat al minstens 2000 jaar een vrijbrief is, voor misdaden tegen de mensheid. En deze groep, de uitverkorenen, regeren steeds meer gebieden in de wereld. Dit zijn juist gebieden, waar dood en verderf gezaaid wordt. Dus ik bidt tot die zelfde God, geef Clinton geen kans. Alles is beter dan een corrupte regering.