vriendendienst

Schade bij het verlenen van een vriendendienst

Mevrouw Boelhouwer belde ons met een echte huis-, tuin- en keukenvraag. Haar schoonzoon Marcel had in haar nieuwe huurwoning geholpen met klussen. Daarbij had hij per ongeluk in een waterleiding geboord. Voordat het lekken kon worden gestopt, waren twintig minuten verstreken en was er een flink waterballet ontstaan.

Mevrouw Boelhouwer claimde de schade bij haar woonverzekering. Die gaf geen dekking. Daarop stelde ze Marcel aansprakelijk. Op die manier kon ze de schade bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar Interpolis claimen. Maar Interpolis wilde ook niet vergoeden. Volgens Interpolis had Marcel weliswaar een inschattingsfout gemaakt, maar dat maakte hem nog niet aansprakelijk.

Heeft Interpolis een punt?

Waarschijnlijk wel. Van een professional mag je meer verwachten dan van een ondeskundige vriend of familielid. Dat betekent dat een professionele verhuizer die schade veroorzaakt sneller aansprakelijk is dan een vriend die meehelpt met verhuizen. Ook al is de schade door dezelfde fout veroorzaakt. Het gevolg hiervan is dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar de schade als gevolg van een vriendendienst vaak niet makkelijk zal vergoeden. Want die dekt van oudsher alleen schade als gevolg van wettelijke aansprakelijkheid. Dat leidt uiteraard tot frustraties; veroorzaakt u schade bij het helpen van een vriend of familielid, dan geeft de verzekering geen dekking, juist omdát het een vriendendienst is.

Is daar dan niets aan te doen?

Dit is een veel voorkomend probleem. Ook al is er misschien geen sprake van een wettelijke aansprakelijkheid, de veroorzaker voelt vaak wel degelijk een morele aansprakelijkheid. Waartegen hij bovendien verzekerd dacht te zijn. Een schade als die van mevrouw Boelhouwer is ook niet zo maar zelf op te hoesten. Een verzekering is daardoor gewenst. Om die reden hebben sommige aansprakelijkheidsverzekeraars de dekking uitgebreid met schade als gevolg van een vriendendienst. Deze ‘vriendendienstclausule’ geeft ook dekking als er geen wettelijke aansprakelijkheid is.

De voorwaarde is dat het werk waarbij de schade is ontstaan, kosteloos werd verricht. Ook moet er geen andere verzekeraar zijn die de schade vergoedt. We keken in de polisvoorwaarden van Interpolis en wat bleek: Interpolis heeft de vriendendienstclausule in de voorwaarden staan! Die moeten ze haast wel over het hoofd hebben gezien bij de afhandeling van de claim. We namen contact op met Interpolis en inderdaad: de schade werd nog dezelfde dag alsnog vergoed.

Tip: wilt u weten of uw aansprakelijkheidsverzekering ook vriendendiensten dekt, kijk dan in de polisvoorwaarden of vraag het na bij uw verzekeraar.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie