Duur 00:30
Gepubliceerd op 20 maart 2017

Nederland heeft gesproken…

De verkiezingen zitten erop. De lege champagneflessen zijn in de glasbak verdwenen en de wonden zijn gelikt – al zal een enkele partij wel wat meer tijd nodig hebben om de dreun te boven te komen.

Nu gaat het pas echt beginnen, zo schreef parlementair verslaggever Frits Wester in ons MAX Magazine. In Nederland-polderland is het nog nooit voorgekomen dat er 1 partij de meerderheid heeft in het parlement. Dat betekent dat er altijd een coalitie moet worden gevormd en daar zijn in dit geval minstens 4 partijen voor nodig.

Schippers aan zet

Sinds 2012 speelt de Koning geen rol meer in de formatie van een nieuwe regering. VVD-minister Edith Schippers is nu eerst als vertegenwoordiger van de grootste politieke partij aan het werk gezet als verkenner. Zij moet uitzoeken welke partijen onder welke omstandigheden willen samenwerken. Vervolgens gaan een of meer informateurs aan de slag en start een schimmig onderhandelingsspel waar geen pottenkijkers bij worden geduld. In wisselende formaties komen de partijleiders bijeen in Haagse achterkamertjes of krampachtig geheim gehouden vergaderlocaties ‘ergens in het land’.

Hoe hard zijn de principes?

Het spel is op de wagen: het loven en bieden, ‘wheelen & dealen’, armpje drukken tegenover ‘playing hard to get’, buigen of (dreigen met) barsten, al dan niet gespeelde verontwaardiging en vleierij, voet bij stuk houden en idealen wat laten vieren. Hoe hard zijn de partijprincipes en –programma’s? Concessies zijn onvermijdelijk, want ergens in het midden zullen ze toch moeten uitkomen om tot een regeerakkoord te komen. Een spannend proces dat tot aan de bekende bordesscène gemiddeld meer dan 2 maanden duurt. Het kan snel (10 dagen), maar ook heel veel tijd vergen (208 dagen).

Afbraakbeleid afgestraft

Mijn oproep aan het nieuw te vormen kabinet is: wees zuinig op de publieke omroep. Het laatste VVD/PvdA-kabinet was de publieke omroep niet goedgezind. De PvdA delfde als enige partij die substantieel extra wilde investeren in de publieke omroep, het onderspit tegen de grootste liberale regeringspartij, met staatssecretaris Sander Dekker die de media in zijn portefeuille had. We weten allemaal tot welk afbraakbeleid dat heeft geleid. Deze coalitie verloor bij elkaar opgeteld maar liefst 37 zetels (VVD van 41 naar 33 en PvdA van 38 naar 9), dat is bijna de helft van het aantal zetels van de voorlaatste verkiezingen (41 van de VVD plus 38 van de PvdA is 79).

Wat wil ‘het motorblok’?

De VVD wil nog verder bezuinigen op de publieke omroep – er moet van deze partij jaarlijks 300 miljoen euro vanaf – en wil ook dat de zelfstandige omroepen zoals MAX minder macht krijgen binnen de NPO. Aangezien hij de PVV heeft uitgesloten, ligt het voor de hand dat Mark Rutte samenwerking zal zoeken met CDA en D66. Die drie partijen zouden dan ‘het motorblok’ moeten vormen van het nieuwe kabinet. Het CDA wil niks veranderen aan de financiering van de publieke omroep en vindt dat deze niet nog meer onderworpen mag worden zijn aan de marktlogica van kijkcijfers en advertentie-inkomsten. D66 wil niet verder bezuinigen en verder op de ingezette lijn.

En de rest?

Om de combinatie VVD-CDA-D66 aan te vullen tot een meerderheid, zijn er 3 mogelijkheden: met GroenLinks, met de ChristenUnie of met de ChristenUnie en de SGP. GroenLinks wil het omroepbestel afschaffen en vindt twee publieke tv-zenders voldoende. De ChristenUnie wil de publieke omroep laten zoals het is en vindt dat omroepverenigingen een belangrijke rol moeten blijven spelen. De SGP wil echter nog forser bezuinigen dan de VVD: er zou jaarlijks maar liefst 500 miljoen euro vanaf moeten…

Koester de omroepen

Mijn oprechte mening is dat Nederland een prachtig publiek bestel heeft, waar ruimte is voor links en rechts, gelovig en ongelovig, voor jong en oud. Daarom roep ik het nieuwe kabinet op om de diverse omroepen te koesteren. Koester ook MAX, de stem van en voor ouderen.

Steun ons in de strijd

Wilt u ons steunen in onze strijd voor het behoud van al onze programma’s? Word dan lid van MAX voor slechts 7,50 euro per jaar. Bel nu 0900-5555000 of ga naar ikwordlidvanmax.nl. Bent u al lid van MAX dan kunt u iemand anders aanmelden als lid en vervolgens zullen wij u belonen met een prachtig geschenk.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Dat Nederland heeft gesproken doet vermoeden dat er ook iets anders gezegd had kunnen worden maar het is geworden wat het nu is. Nondeju! Wat ik al eerder schreef is bewaarheid; VVD regeert gewoon verder. Je zou hier kunnen melden met welke andere partijen maar minstens de afgelopen veertig jaar is gebleken dat dat er gewoon niksnulniets toe doet. Het zijn gewoon opnieuw de dikkerds uit het midden. Door een van de boegbeelden van de VVD – we kunnen haar toch écht geen testbeeld meer noemen – zal nog even worden gesnuffeld aan de PVVDA en Groen Links – die Klaver is ook wel een érg lekker ding – en vervolgens zal zeer waarschijnlijk de SGP het achterdeurtje sluiten. Ik bedoel dus de Staatkundig Gereformeerde Partij. Niet de Selectief Gewillige Participanten. Zo de Koning nog een rol zoú spelen in dit proces dan lijkt het me dat deze liberale mevrouw er wel iets op zou vinden om ook het belang van dié rol te omzeilen. Wij hebben er geen weet van en het is ook maar mijn eigen gedachte maar het lijkt mij dat er een soort verbod is op links. Waarover mogelijke onderhandelingen zullen gaan is niet te zeggen. Immers gebeurt dat voor een belangrijk deel in besloten bijeenkomsten. Maar het lijkt me niet veel moeilijker dan tellen. “Even alle speerpunten op een rij” en er dan met een verdienbril naar kijken. Dus; alles zal duurder worden, stijgende huren, zorgpremies, eigen risico en bijdragen. De christelijke partijen gaan poen uitruilen tegen principes. Pechtold geen Premier dan maar toch wel érg graag minister. Kortom;we kennen nog geen details maar hebben toch minstens al zicht op de koers. En dat is niét best. Op alle terrein. Dus ook dat van de publieke omroep. Laat ons bidden….. Baat het niet…..

    knabbel13 says:

    Net 1 minuut geleden opgebeld, en lid geworden.