Humberto Tan is een multitalent

Vorige maand is Humberto Tan uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. Omdat ik in 2015 die onderscheiding kreeg toebedeeld door de redactie van het mediavakblad Broadcast Magazine, viel mij de eer te beurt de bijbehorende wisseltrofee aan de sympathieke presentator van ‘RTL Late Night’ te overhandigen. Dat gebeurde in de foyer van Studio 21 op het Media Park in Hilversum. De prijs werd voor de 25ste keer uitgereikt. De lijst van eerdere winnaars ziet er indrukwekkend uit en bevat bekende omroeppersoonlijkheden als Fons van Westerloo, Joop van den Ende, Frits Barend & Henk van Dorp, Peter R. de Vries, Paul de Leeuw, Linda de Mol en Matthijs van Nieuwkerk. John de Mol won maar liefst drie keer.

Ik gun Humberto Tan deze eervolle verkiezing van harte. Er waren wat twijfels toen hij met ‘RTL Late Night’ begon. Was hij niet te licht, te aardig om een talkshow te leiden als opvolger van Frits Barend en Henk van Dorp? Het was een gok die de directie van RTL nam om hem tegenover (toen nog) ‘Pauw & Witteman’ te positioneren. Slim genoeg werd het aanvangstijdstip een half uur vroeger gepland dan dat van de concurrent bij de publieke omroep.

De kijkcijfers liegen niet; in een paar jaar tijd heeft de in zijn rol gegroeide Tan de concurrentie het nakijken gegeven en dat is een groot compliment waard. ‘RTL Late Night’ is leading, vooral onder de jongere en vrouwelijke kijkers. Talkshows zijn behoorlijk in trek bij vijftigplussers, de gemiddelde leeftijd van de kijkers naar latenightshows is hoger dan die van de gemiddelde tv-kijker. De gemiddelde ‘RTL Late Night’-kijker is 53, bij de NPO-programma’s ‘Pauw’ en ‘Jinek’ is dat 61.

Ten onrechte krijgt Humberto wel eens het verwijt dat zijn programma te luchtig is, alleen maar amusement brengt en ‘light’ informatie. Zeker, ‘RTL Late Night’ is geen ‘Pauw’ en is ook geen ‘Jinek’. Al zie je dat deze twee programma’s geleerd hebben van hun commerciële concurrent en zelfs enkele succesvolle elementen hebben gepikt, zoals de grappige filmpjes van het internet. Dit moet gezegd worden: Tan schuwt ook de grote thema’s niet. Neem de Zwarte Pieten-discussie of de vluchtelingenproblematiek. En al lang voordat de NPO de diversiteit in de media ter discussie stelde, had Humberto een hele tafel met gekleurde gasten.

Over bepaalde onderwerpen die hem aan het hart gaan steekt hij zijn persoonlijke mening niet onder stoelen of banken; dan toont hij zich geëngageerd en emotioneel betrokken. Ook daarin onderscheidt hij zich van andere talkshowhosts. Zo kan hij zeer verontwaardigd reageren op uitingen van racisme. Een sterke persoonlijkheid die oprecht is geïnteresseerd in zijn tafelgasten en niet bang is zijn ontroering te tonen op nationale televisie, zoals bij een documentaire over de SLM-ramp of het afscheid van de ongeneeslijk zieke Mark Bos. Hij schrok er niet voor terug om Dave, de zoon van Dries Roelvink, publiekelijk op zijn wangedrag aan te spreken. Dan toont de goedlachse, warme gastheer – die er een uitdaging van heeft gemaakt om ruzies en conflicten aan zijn tafel te laten uitpraten – ook zijn kritische kant.

Vaak slaagt ‘RTL Late Night’ erin het gesprek van de dag te bepalen. Dat was bijvoorbeeld het geval toen Humberto daags na de aanslag in Parijs op theater Bataclan de vier Nederlandse jongemannen die het concert bijwoonden, hun emotionele verhaal liet vertellen. Ook brengt hij journalistieke scoops, zoals met de Holleeder-tapes, die hij exclusief kon laten horen. Aan tafel ontving bij bijzondere gasten, zoals Pharrel ‘Happy’ Williams , The Lau, Mark Rutte, Tom Jones, Prins Bernhard (met wie hij sprak over diens strijd tegen kanker) en pas nog George Clooney.

Humberto Tan is een waar multitalent. Hij is in te huren als dagvoorzitter, gaat de Holland Heineken House presentatie doen tijdens de Olympische Spelen in Rio, sprak een BBC-natuurdocumentaire in, is ambassadeur van de Nationale Postcodeloterij, lanceerde een eigen digitaal radiostation én een brillenlijn, is een begenadigd amateurfotograaf én… hij kan uitstekend dansen. De meester van de dans kreeg een gouden plaat voor ‘Let’s dance’, een door hem samengesteld album met tachtig dansnummers op vier cd’s, en verkocht een paar keer Ziggo Dome uit met een dance-classics show, waarvan een tweede editie op komst is.

Wat een enorme energie bezit die man… Humberto lijkt op het oog onvermoeibaar en het mooie is dat hij daarmee ook de kijker energie geeft. Dat hij voorheen als presentator bij BNR Radio iedere ochtend om zes uur klaar zat in de studio, zegt wel iets over zijn karakter en tomeloze inzet. Trouw aan zijn motto ‘Blijf koel in het hoofd en warm in het hart’, maakte Humberto Tan ‘RTL Late Night’ tot een talkshow die ertoe doet, een bewezen pilaar in de programmering van RTL. Werd de kijker vroeger nog wel eens geacht zwaar gedeprimeerd de nacht in te moeten gaan, stuurt Humberto ons nu met een glimlach naar bed.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Adrie Looijestijn-koning says:

    Ik vind het een geweldige man,alles wat hij aanpakt word een succes.
    Hij blijft heel bescheiden.
    Ik kijk graag naar de late night show.
    Van mij mag hij nog jaren zo doorgaan.
    Groetjes van Adrie

    ineke18 says:

    Een gewone man, heel menselijk. Heeft ook een goed programma wat wij ook graag zien. Op en top man, ook zijn kleding perfect.

    Greetje Oosterhoff says:

    Wat zal Humberto hier trots op zijn. Zo prachtig beschreven en zo waar. Hij heeft de prijs dik verdiend. Ik geniet elke avond van zijn programma.