Koken met liefde

Liefde gaat door de maag

Er zijn weinig uitdrukkingen en gezegdes die  je 1 op 1 kunt vertalen. Maar het gezegde de ‘Liefde gaat door de maag’ , komt, met kleine varianten,  in heel veel talen voor.

De Duitsers en Italianen houden het net als wij bij ‘Liebe geht durch den Magen’ en ‘L’amore passa per lo stomaco’ terwijl de Engelsen en Fransen toch echt de man erbij halen en zeggen: ‘The way to a man’s heart is through his stomach’ en ‘Le véritable chemin pour toucher le coeur d’un homme passe par son estomac’. Ook in Oost-Europese talen en in het Turks komen vergelijkbare uitdrukkingen voor wat eigenlijk wel heel opmerkelijk is want dat zou betekenen dat er op zijn minst iets van waarheid in moet zeggen als elke cultuur het beaamt. Kunnen we verleiden met eten, laten we ons verleiden met of door eten? En hoe zit dat nu eigenlijk, geldt het alleen voor de man?

Niet wat maar dat is liefde

Waar de uitdrukking vandaan komt is niet echt helemaal duidelijk. Maar ongetwijfeld zal meegespeeld  hebben dat het koken in al die culturen in het verleden voornamelijk aan vrouwen voorbehouden was. En dat die man graag bleef als er goed voor hem gezorgd werd. Ik denk dat de opmerking in onze huidige tijd veel breder gezien moet worden, dat het voor iedereen geldt; man en vrouw, kind of oudere. En dat het niet eens zozeer zou moeten gaan om wát er voor je klaargemaakt wordt, maar dát er voor je gekookt wordt. Voor sommigen is het een must, maar ik zou zo graag zien dat iedereen zich realiseerde dat zelf vers koken een cadeautje is. Aan je zelf en aan de ander. Want een goede maaltijd zorgt ervoor dat iemand zich beter voelt, blij wordt, zich getroost voelt en ja, ook geliefd voelt.

Koken om de liefde draaiend te houden, om over te praten hoe lekker het was, om uit te wisselen, om te laten zien dat je om jezelf of de ander geeft. En dat hoeft echt niet duur of  ingewikkeld te zijn. Wedden dat de ander glimlacht wanneer erbij gezegd wordt:  ‘Dat heb ik speciaal voor jou gemaakt omdat je het zo lekker vindt’, of, omdat het je aansterkt, omdat het je aan vroeger herinnert, omdat ik het op de markt zag liggen en aan jou moest denken of omdat we het op die leuke reis aten. Vult het maar in.

En ik realiseer me heel goed dat niet iedereen dat tegen een ander kan zeggen en velen voor zichzelf moeten koken, maar koken is ook een manier om tegen jezelf te kunnen zeggen: Ik ben het waard, want ook voor mij gaat de liefde door de maag.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dat gezegde gaat zeker op. … In een relatie is “eten” een belangrijke basis, waarin al eeuwen lang beide partners een belangrijke rol hebben. Van levensbelang was, dat je elkaar trouw bleef (dit geld niet voor het verwekken van de kinderen, daarvoor werd wel eens een voorbijganger ingeschakeld) maar wat niet weet, wat niet deert. In de oertijd had de man als taak om het eten aan te slepen (letterlijk) en de vrouw het eten te bereiden. Beide partners, toonden aan, met die taken, dat de ander belangrijk voor hen was en dat zij zelf onmisbaar waren. … Met de komst van de industriele revolutie, werd geld steeds belangrijker. In de ideale situatie, stond de man in de fabriek en kreeg daarvoor geld, waarmee eten gekocht kon worden. De vrouw stond achter het fornuis en zorgde voor man en kinderen. Met een kleine tussenstap (geld verdienen en uitgeven) bleef het oer gevoel ongewijzigd. De man was hele dagen van huis, waardoor de vrouw meer gelegenheid had om elders zwanger te raken. … Tegenwoordig hebben de meeste partners, in een relatie, elk hun inkomen en is de ander niet meer economisch onmisbaar. Daarom zijn er steeds minder duurzame relaties met trouwe partners. Ik vermeld dat zwanger worden, omdat dit een groot dilemma is, naast het belang van goed eten en voldoende geld om goed eten te kunnen inkopen. … VERTROUWEN en TROUW … Minstens 10% van de kinderen (maar waarschijnlijk meer) zijn niet van de eigen partner, binnen de relatie. In de huidige tijd, zijn jonge gezinnen in Vinex nieuwbouwwijken, zich niet meer bewust van het oer gevoel, Trouw en afhankelijk zijn aan elkaar is een vergeten deel van een relatie. Er worden, zonder liefde, kant en klaar maaltijden op tafel gezet (als er nog aan tafel gegeten wordt) of men eet buiten de deur. Kindjes maken gebeurd ook vaak buiten de deur. Met een toevallige partner, die op internet gevonden is, of via kunstmatige inseminatie. … Relatie partners zijn niet langer gebonden aan elkaar, als dat de verliefdheid duurt. En separatie volgt. Pas op latere leeftijd, beseffen mensen het belang van liefde en het belang van samen eten (samen zijn) er is daar ook veel meer tijd voor. De carrière is verleden tijd en kinderen verwekken is ook passé. Seks speelt ook niet meer de hoofdrol. Er is nu alle tijd voor dat oer gevoel, eten aanslepen (wél uit de supermarkt) en eten bereiden. Liefde gaat weer door de maag.