ouderschap

Bij elk kind kunt u weer een andere ouder zijn

Ik geloof in de kracht van het kind. Wat maakt een vrouw en een man tot ouders? De komst van een kind. Heel eenvoudig, heel natuurlijk, heel… gewoon ook. En toch is het niet zo gewoon. Mensen die zelf ouder worden, verschuiven een treetje op de ladder. Van dochter of zoon worden ze nu ook vader en moeder. Het is één van de grootste veranderingen in een mensenleven. Als aanstaande ouders kunt u zich goed voorbereiden op de komst van de baby. U leest boeken en tijdschriften, schildert de babykamer en gaat anders kijken naar uw eigen ouders en het nest waar u uit komt.

Overleven

En dan is de baby er. En denkt u als vader of moeder: ik ben de hele wereld voor dit kind! Dat is prachtig en waar bovendien. Een kind is een fantastische ontvanger. Maar kinderen géven ook, ook al zijn ze nog zo klein. Een baby kan zijn moeder troosten, kan zijn vader aan het lachen maken. Door heel lief te zijn en de mooiste glimlach te tonen. Of juist door van zich te laten horen en stampij te maken. Kinderen weten al heel snel hoe ze hun ouders gelukkig kunnen maken. Dat bedenken ze niet in hun kleine hoofdjes, dat is omdat ze willen overleven.

De muziek van het ouderschap

Door de komst van het kind gaan ouders elkaar anders zien. Hij is niet meer alleen de man met wie u al jaren samenleeft, hij is en blijft de vader van uw kind. En zij is niet meer alleen die vrouw met leuke en minder leuke kanten, zij is ook de moeder van uw kind, een leven lang. Er komt een dimensie bij. U toetst elkaar en uit het kind komt de muziek van het ouderschap.

Elk kind is anders

Maar het is niet zo dat zwangerschap, geboorte en ouderschap roze wolken zijn. Er zijn in de levensloop gelukkige en wanhopige momenten. Een kind krijgen maakt u kwetsbaar. Maar het kind bewijst u ook dat u een unieke ouder voor hem of haar bent! Als u dit weet, wordt het ouderschap makkelijker. Het is namelijk uw kind dat u tot vader en moeder maakt. Het kind geeft u eindeloos krediet het goed te doen. Daar staan mensen zelden bij stil. Ze ploegen en zwoegen en zweten om een heel goede ouder te zijn. Ze denken dat ze moeten leven en handelen volgens een bepaalde blauwdruk. Dat is helemaal niet zo. Elk kind is anders, bij elk kind zult u weer een andere ouder zijn. Het ouderschap is altijd in beweging. U beweegt mee met uw kind. De één vraagt dit en de ander vraagt dat. Om weer de vergelijking met de muziek te maken: het toetsenbord wordt altijd bespeeld. U kunt de voorwaarden scheppen, maar de muziek moet er nog uitkomen.

Wisselwerking

Niet alle liefde, warmte en genegenheid hoeven uit u als ouder te komen. Het kind biedt het zijn ouders net zo goed. Ouderschap is geen eenrichtingverkeer, het is een wisselwerking tussen vaders, moeders en kinderen. Zie het. Zie de kracht van het kind.

Geef een reactie